Duurzaam loodgieterswerk

Loodgieterswerk is iets waarbij het milieu aspect om de hoek komt kijken. Maar is er eigenlijk ook zoiets als duurzaam loodgieterswerk?

Duurzame keuzes voor de CV ketel

Als er iets is waar duurzame opties gekozen kunnen worden, is het wel bij de CV ketel. Volgens onze loodgieter uit Enschede zijn er veel duurzame CV ketels op de markt. Het voordeel van duurzame CV ketels is vooral dat een grotere duurzaamheid de energierekening ten goede komt. Hoe duurzamer de CV ketel, hoe minder energie benodigd is om het water in de CV ketel te verwarmen.

Tegenwoordig zijn er HR (Hoge Rendement) ketels die rendementen van meer dan honderd procent behalen. Dit betekent dat er meer energie aan warmte wordt geproduceerd dan de energie die door de CV ketel wordt gebruikt. Om het iets duidelijker uit te leggen: stel dat de CV ketel 1000 Watt gebruikt, dan kan het zijn dat er voor 1080 Watt aan warmte door de CV ketel wordt afgegeven. Hoe dat kan? Simpelweg door de afvalwarmte te gebruiken. Wanneer we douchen, gaat er veel water verloren, maar gaat er ook veel warmte verloren. Deze warmte kan worden hergebruikt door het op te warmen water alvast voor te verwarmen. Zo hoeft het op te warmen water minder ver verwarmd worden met de energie uit het stopcontact.

Waar vind ik een duurzame loodgieter?

Het kan lastig zijn om een duurzame loodgieter te vinden. Sowieso is het enigszins vaag wanneer een loodgieter al dan niet duurzaam is. Er zijn geen certificaten voor duurzame loodgieters verkrijgbaar, waardoor elke loodgieter zichzelf duurzaam mag noemen. Je kunt dit alsnog enigszins controleren door na te vragen waarom de loodgieter zichzelf duurzaam noemt en dus te vragen welke acties hij precies onderneemt om duurzaam te zijn. Zo kun je zelf afwegen of je vindt dat die loodgieter wel of juist niet duurzaam genoeg bezig is.

Is een duurzame loodgieter duurder?

Omdat er op dit moment geen certificaten zijn voor duurzame loodgieters, is het lastig na te gaan hoe de prijzen van duurzame en niet duurzame loodgieters zich tot elkaar verhouden. In ieder geval lijkt het erg onaannemelijk dat een duurzame loodgieter duurder is. Het zal nooit zo heel veel kunnen schelen aangezien de duurzame loodgieter met weinig meerkosten te maken krijgt.