Duurzame energie is populair

zonnepanelen

Zonne-energie is hot

De populariteit van duurzame energie neemt alsmaar verder toe. Enkele jaren geleden was duurzame energie voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show maar tegenwoordig is duurzame energie een significant onderdeel van ons leven. Er zijn zelfs energiebedrijven waar je pure duurzaam geproduceerde energie kan kopen. Vaak is dit energie die afkomstig is van windmolens, maar ook waterkrachtcentrales in Scandinavië leveren veel duurzame energie aan Nederland. Zonne-energie is helemaal hot. Intussen zijn in Nederland ruim 200.000 daken voorzien van de welbekende glimmende zonnepanelen.

Duurzame energie steeds goedkoper

Vanuit de EU wordt het produceren van duurzame energie actief gestimuleerd. De EU landen hebben met elkaar afgesproken dat in 2020 de energieconsumptie in Europa voor minimaal 20% uit duurzaam geproduceerde energie moet bestaan. En het ziet er naar uit dat deze ambitie wel gehaald gaat worden, want duurzame energie produceren is niet alleen goed voor het milieu, maar het levert nog eens geld op ook, erg veel geld zelfs. Investeerders die voorheen in de olieproductie belegden, zien de rendementen uit beleggingen in hernieuwbare energiebronnen nu bijvoorbeeld een stuk harder stijgen dan voorheen. Dit heeft een katapult effect en drijft de kostprijs van duurzame energie naar dieptepunten, waardoor het tegenwoordig al goedkoper wordt dan gas en olie. Dat is natuurlijk een erg goede ontwikkeling te noemen.

Geld besparen met zonnepanelen

Je kan zelf ook relatief eenvoudig duurzame energie produceren. Zonnepanelen op je dak is daarvoor de meest voor de hand liggende optie. De investering in zonnepanelen is op dit moment met zo’n 8 jaar terugverdiend en de panelen liggen in dat geval ongeveer 30 jaar hun duurzame werk te verrichten. Zo kan je zelf met duurzame energie voor de lange termijn flink wat geld besparen. Het interessante is dat de aanschafprijs steeds verder daalt en het rendement blijft stijgen, waardoor de terugverdientijd alsmaar afneemt.