Groen dak

Behalve dat een groen dak bijdraagt aan een gezond, prettige leefomgeving help je ook mogelijke wateroverlast te beperken. Er zijn gemeenten en waterschappen die subsidie geven aan consumenten die een groen dak willen aanleggen. Door de groeiende wateroverlast, onder invloed van klimaatverandering, kan het steeds vaker gebeuren dat riolen het regenwater niet meer aankunnen.

Dit regenwater kan door groene daken worden opgevangen. De verschillende lagen en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Riolen zullen minder overbelast raken als er meer neerslag opgevangen wordt door tuinen, parken en groene daken.

Een groen dak is geen isolatie

Een groen dak is geen vervanging voor isolatie. Het kan wel bijdragen aan de dakisolatie maar is als isolatielaag onvoldoende. Geluid wordt wel beter geïsoleerd met groene daken en ook de levensduur van waterdichte lagen van een dak kunnen tot wel twintig jaar verlengd worden.

Aanleg groen dak

De aanlegkosten van een groen dak variëren van 45 tot 120 euro per vierkante meter. Je hebt groene daken die weinig onderhoud nodig hebben, maar er zijn ook groene daken die je moet bijhouden zoals je een tuin bijhoudt.

Eenmaal per jaar moet je de afvoer controleren en indien nodig plantenresten weghalen. Ook het weghalen van onkruid is nodig, om te voorkomen dat wortels van onkruid de waterdichte laag beschadigen. Het dakbedekkingsmateriaal kan dankzij een groen dak wel twee keer zo lang meegaan want het beschermt beter tegen invloeden van de zon en UV.

Wanneer kan je een groen dak nemen?

Hoewel het bijna altijd mogelijk is om een groen dak te nemen zijn platte daken die niet in de schaduw liggen het best geschikt. Een dak met een helling zal sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt, bij grote hellingen is er ook verankering nodig. Het is belangrijk dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is om lekkages te voorkomen.

Voordelen van een groen dak

Behalve het feit dat een groen dak gedeeltelijk isoleert en je dak beschermt zijn er nog wat voordelen aan het aanleggen van een groen dak. Het is namelijk ook zo dat een groen dak compenseert voor CO2-uitstoot. Met name in steden is de luchtkwaliteit sterk te verbeteren met groene daken. Ook kun je het water dat van het dak komt gebruiken voor bijvoorbeeld schoonmaken, omdat het al natuurlijk gezuiverd is.