Investeringen voor duurzaamheid

Het is mogelijk om gratis energie te besparen, maar het kan meer opleveren door hierin te investeren. Er zijn vaak subsidies en acties voor energiebesparende maatregelen in huis. Je kunt natuurlijk ook eigen geld of een lening gebruiken om de energiezuinigheid te vergroten.

Het isoleren van de woning, het aanschaffen van zonnepanelen of het installeren van een zuinige Cv-ketel zijn grote energiebesparende maatregelen en kosten veel geld. Toch kan iedereen besparen op energie, of je nu je vaste lasten wilt verlagen of energie wilt besparen voor het milieu.

Voordelig investeren

De rente van een lening die gebruikt wordt voor verbetering van de woning is aftrekbaar van de belasting, huiseigenaren kunnen dus relatief voordelig investeren in energiebesparing. Zo een hypotheek die speciaal gericht is op woningverbetering die leidt tot energiebesparing wordt een groene hypotheek genoemd. Ook kun je als je een zuinig huis koopt of energiebesparende maatregelen neemt vaak meer lenen bij de bank.

Investeren als huurder

Als je een huis of appartement huurt kan het ook aantrekkelijk zijn om te investeren in de energiezuinigheid van de woning, zodat de energierekening omlaag gaat. Zolang de verhuurbaarheid en de waarde van het huis gelijk blijven of stijgen mogen huurders hun woning aanpassen. Bij grote veranderingen aan het huis is er wel toestemming nodig van de verhuurder.

Tips bij investeren in energiezuinigheid

Het is ook mogelijk om energie te besparen zonder investering, hieronder een paar voorbeelden:

  • Wees zuinig met warm water
  • Zet de verwarming een graadje lager
  • Doe de lampen uit als er niemand in de kamer is

Let op acties of lokale subsidies die energiebedrijven, gemeenten of provincies opzetten om energiebesparing te stimuleren