Waarom geen duurzamere dakkapellen?

Met enige zekerheid kunnen we concluderen dat nergens ter wereld meer dakkapellen worden geplaatst dan in Nederland. Zodra de gemiddelde Nederlander de zolder te krap vindt wordt een dakkapel geplaatst. Natuurlijk is dat niet erg, maar het is wel jammer dat de meeste van deze dakkapellen niet heel groen zijn. Het dakkapellandschap wordt gekenmerkt door kapellen met een houten constructie, kunststof bekleding en een kunststof kozijn. Dat kan een stuk groener, dat weten veel mensen ook, maar ze weten ook dat dit een beetje meer kost.

Veel Nederlanders laten zich leiden door hun portemonnee en niet door het maatschappelijk belang. In dit geval een duurzamere samenleving.

Het ideaalbeeld

Het ideaalbeeld zou zijn dat iedere nieuwe kapel een polyester dakkapel is met een passiefhuis kozijn en op het dak zonnepanelen. De kans dat iemand met ruimtegebrek op zolder hiervoor kiest is bijzonder klein, misschien wel nihil. Een polyester dakkapel isoleert minstens twee keer zo goed als een standaard kunststof dakkapel. Met een passiefhuis kozijn wordt het warmteverlies geminimaliseerd en zonnepanelen zorgen er juist voor dat energie wordt opgewekt, waardoor niet alleen een lagere energierekening ontstaat, maar ook minder fossiele brandstoffen nodig zijn.

Nederlandse zuinigheid

Helaas is de realiteit anders en dat komt door de zuinigheid van de Nederlander. Een polyester dakkapel kost namelijk twintig procent meer dan een kunststof dakkapel. Een kunststof passiefhuis kozijn is enkele honderden euro’s duurder dan een standaard kunststof kozijn en een set zonnepanelen kost al snel duizenden euro’s. Ons geschetste ideaalbeeld heeft daardoor een prijskaartje van ongeveer 10.000 euro, waar een simpele kunststof kapel 4.000 euro kost en dat vinden de meeste huiseigenaren eigenlijk nog te veel.

Een illusie

De enige manier om ervoor te zorgen dat er meer duurzame dakkapellen komen is door te subsidiëren. De kans dat dit gaat gebeuren is echter bijzonder klein, omdat de overheid ervan overtuigd is dat de Nederlander vanzelf wel groener gaat denken. Waarschijnlijk leven ze in Den Haag in een illusie, zoals bij wel meer dingen. Het enige dat we kunnen hopen is dat de Nederlandse mentaliteit omslaat, want duurzamere dakkapellen zijn beter voor iedereen.

Wanneer je meer wilt weten over polyester dakkapellen, dan kan je terecht op www.dakkapel-web.nl. Op deze website kan uiteenlopende informatie worden gevonden over kapellen en kunnen ook leveranciers met elkaar vergeleken worden. Daarnaast kunnen vrijblijvend vragen worden gesteld.