Wat is zwerfafval?

Afval is overal te vinden en iedereen heeft ook afval. Afval wat weggegooid of achtergelaten wordt op plekken waar het niet hoort wordt zwerfafval genoemd. Er is veel verschillend zwerfafval en bij sommige afval duurt het erg lang voordat het afbreekt. Zo duurt het minimaal 20 jaar voordat een kauwgompje afbreekt en een flesje doet er oneindig over voordat het afbreekt. Bijna overal in Nederland is zwerfafval te vinden en vooral in de grote steden, terwijl daar de meeste prullenbakken zijn. Nederland kost het ongeveer 250 miljoen euro per jaar om zwerfafval te voorkomen. Zwerfafval is erg nadelig voor de natuur en het milieu. Regelmatig gaan er dieren dood door plastic en papier dat ze binnen krijgen, en zwerfafval wordt een beetje verwijderd door dieren omdat ze er nesten van maken. Afval wordt vaak op het strand achtergelaten en door wind kan het in de zee belanden, waar elk jaar minstens één miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren dood door gaan. Een prullenbak kopen is dan ook geen overbodige luxe.

Boetes voor afval op straat in het buitenland

Zwerfafval is over de hele wereld te vinden maar er zijn landen waar je flinke boetes kan krijgen voor afval dat je op straat achterlaat. In Singapore is het wettelijk verboden om kauwgom mee te nemen en als je het op straat gooit krijg je een flinke boete, van maar liefst 520 euro. Daarom is de stad ook zo verbazingwekkend schoon. In Kenia is het nog extremer want je kan een boete krijgen van 32.500 euro of je kan 4 jaar de gevangenis in als je een plastic tasje in bezit hebt. Het is de strengste wet tegen plastic vervuiling, en ze hebben deze wet ingevoerd omdat het land vooral vervuild was door plastic tasjes en het brengt enorme schade aan de natuur en het milieu. In Nederland zijn ze ook bezig om de boetes op milieuvervuiling te verhogen omdat er vooral in de grote steden veel vervuiling is. Het is dan ook niet zo gek dat producten zoals een prullenbak met sensor en dubbele afvalemmers steeds populairder worden.

Afval hoort niet op straat

Ieder huishouden heeft afval en dat komt dan in de prullenbak terecht. Veel afval komt op straat terecht omdat er dan geen prullenbak ik de buurt is, maar je wil het ook niet de hele tijd in je handen vasthouden. Daarom komt het vaak op straat terecht en word het niet snel opgeruimd. Er zijn wel mensen die als taakstraf afval moeten opruimen van straat en er zijn ook veegwagens die afval opruimen. Vuilnis hoort niet op straat en daarom is het handig om thuis een vuilnisbak te hebben. Bij Zindoo.nl kun je perfect terecht voor verschillende vuilnisbakken van topkwaliteit waar je al je afval in kunt doen.